Sosyal Medya

Makale

Yeller eser şimdi yerinde.. Bolşevik İhtilali’nin 100. Yılında..

Rusya lideri Putin, 2-3 hafta kadar önce, federe cumhuriyetlerden Tataristan’ınMeclis’ine gittiÄŸinde birkaç dakikalık bir tatarca konuÅŸma yaptı.. Elbette o tatarca bilmiyordu. Ama, tatarca bir metni rus alfabesiyle yazıp onu okumuÅŸtu ve bir çok kelimeyi de doÄŸru telaffuz edememiÅŸti, ama, yine de dakikalarca alkışlanmıştı.

İnsanlara onların ana dilleriyle hitab etmek, onlarla gönül bağı kurmak için en etkili yollardan birisi..

Yurt dışında bir yerde, benim türkçe konuÅŸtuÄŸumu gören -ve çocukluk yıllarında Anadolu’dan ailesiyle baÅŸka diyarlara gitmek zorunda kalmış olan- yaÅŸlı bir ermeni kadın, bana türkçe olarak hoÅŸ olmayan bir sözle sataşınca, öğrendiÄŸim bir kaç ermenice kelimeden birisi olan bir ‘ÅŸnorogalmi / teÅŸekkür ederim..’ kelimesiyle kinayeli bir ÅŸekilde karşılık verince, hemen, ‘Aaaa, bu bizim dille de gonuÅŸuoor..’ diyerek özür dilemiÅŸti.

Putin’in Tataristan Meclisi’ndeki tatarca konuÅŸması da geçen hafta yaptığı bir medya toplantısında karşılık buldu ve bir tatar gazeteci üzerinde ‘Babay Putin’ yazılı bir pankart kaldırarak söz istedi. Ancak Putin bu sözü yanlış okumuÅŸ, ‘Bay bay (by by) Putin’ ÅŸeklinde bozuk bir ingilizce yazılmış zannetmiÅŸti. Ãœstelik de, gelecek seçimlerde bir 6 yıl için daha aday olacağı üzerinde konuÅŸurken, kendisine, ‘Güle güle Putin!’ denilmiÅŸ olabileceÄŸini sanarak..  Halbuki, o pankartta tatarca olarak ‘Baba Putin’ yazılıydı.

Evet, bir dilden bir tek kelimenin bile muhataplar üzerindeki etkisine ilginç bir örnek..

***

Bu girizgâhdan sonra, asıl konumuza geçelim..

Her devrim, ihtilâl, kendi sosyo-ekonomik, kültürel ve psikolojik alt yapısını saÄŸlama almaya öncelik verir. UzaÄŸa gitmeye gerek yok.. Bizzat kendi ülkemizde 100 yıl öncelerde yaÅŸananlarda da bu durum görülmüyor mu? Gerek Ä°ttihad-Terakkî Hükûmetleri ve gerekse, gerçekte Ä°ttihadçı’ların 1923’den sonraki kılıf deÄŸiÅŸtiren yeni rejimi bu yönde bir örnek deÄŸil mi?

***

Rusya’da da, 100 yıl önce bugünlerde ‘Marksizm-Leninizm’  ilkelerine dayalı, komünizm esasları üzerine yeni bir dünya kurulmaya çalışılıyordu.

Rusya’daki 300 yıllık Romanoff’lar Hükûmeti, 1905’de Japonya ile yapılan ve Japon ordusunun gemilere binip geldiÄŸi Rusya toprağında Rusya’yı ağır yenilgiye uÄŸratmasından sonra artık dikiÅŸ tutmaz bir duruma gelmiÅŸ, sosyal denge daha bir bozulmuÅŸtu. 

Böyleyken Rusya, 1. Dünya Savaşı’na Ä°ngiltere’nin; Osmanlı da Almanya safında katılmış, her iki taraf da en zayıf olduÄŸu bir sırada birbirine karşı savaÅŸa girmiÅŸti. Ve o savaÅŸ, her iki ülkede asırlardır hükümran olan iki Hanedan’ın da sonunu getirecekti.

***

Nitekim, 1917 başında, -Alexander Kerensky liderliÄŸinde(Azınlık) demek olan MenÅŸevik’ler, birçok muhalefet parti ve gruplarıyla iktidara gelmiÅŸler; Çar Nikola ve ailesi Ekaterinburg ÅŸehrinde hapsedilmiÅŸ ve bir süre sonra ise, hepsi de kurÅŸuna dizilmiÅŸlerdi.

PeriÅŸan kitleler için, hele de o hengâmede, ‘sosyalizm- komünizm’  ilkeleri, bir çare gibi görünüyordu. Rusya Meclisi ‘Duma’yı ise, yaralılar, kaçaklar, açlar basmıştı.

‘Duma’nın baÅŸkanı, bu ÅŸartlarda toplantının yapılamıyacağını söyleyerek, oturumun 300 m ötedeki Ziraat Enstitüsü salonlarında yapılmasına karar verdiÄŸini açıklamıştı.

Onlar oraya doÄŸru çıktıkları yolculuÄŸu hâlâ da sürdürürken, Kerensky Hükûmeti de duruma hâkim olamayıp, 6 ay içinde dağılıyordu.

Asıl adı Vladimir Ä°lich Ulyanov olan Lenin liderliÄŸindeki ve en küçük partilerden olan ve ‘ekseriyet’ mânasındaki ‘bolÅŸevik’ partisi fırsatı deÄŸerlendirdi.  Komunist liderlerden Kamenev, hemen riyaset kürsüsüne geçmiÅŸ, Ã‡arlık rejiminin sona erdirilmesi’ni oylamaya koymuÅŸ ve bu öneri, ‘Huurraaa!’ sesleri arasında o kalabalıklarca kabul edilmiÅŸti.

***

Ve  75 yıl boyunca dünyaya da, Rusya’ya da kan kusturan bir diktatörlük böyle baÅŸlamıştı. O diktatörlüğün tesisi için verilen mücadelelerde öldürülenlerin sayısını, ünlü romancı Alexander Soljenitsin 60 milyon, ünlü rus fizik bilginiSaharof ise, en az 20 milyon olarak ifade eder.

***

Åžimdi..  Yeller eser ol saltanatın yerinde..

Şimdi, sıra kapitalist emperyalizmin dağılmasında inşaallah..

kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.